Wednesday, November 28, 2012

Syarat Utama Masuk Syurga Sebuah CerpenPada saat menunggu bermulanya separuh masa pertama bola sepak antara Malaysia lawan Laos,sedang asyik saya leka menyedut teh ais tiba-tiba dating seorang lelaki berambut kental,entah dari mana dia muncul sudah sekian lama lelaki berambut kental menjenguk saya,tetapi hari ini saya didatangi olehnya.


Lelaki berambut kental itu duduk betul-betul menghadap saya,sambil-sambil mengusap janggut yang sejemput lelaki berambut kental itu memulakan bicara.


“Tahukah kamu apakah syarat-syarat yang diperlukan untuk masuk ke syurga?”


Saya adalah seorang lelaki yang ada latar belakang agama dan mengetahui serba sedikit ilmu pengetahuan tentang agama,tersenyum saya dengan soalan yang semudah itu.Di dalam kotak fikir saya cuba mengatur ayat-ayat untuk memberi ceramah panjang lebar kepada lelaki berambut kental.Sebelum memulakan bicara,saya menyedut panjang-panjang teh ais dan bersedia memulakan bicara.


“Antara syarat-syarat yang diperlukan untuk seseorang itu masuk ialah seseorang itu harus beriman kepada Allah dan Rasulnya.Kita juga harus bertakwa kepada Allah dengan sebenar-benar takwa.Melakukan segala perintah yang telah ditetapkan oleh Allah dan Rasulnya,serta menjauhi semua yang telah dilarang Allah dan Rasulnya.Yang paling terpenting sekali kamu tahu apa sahabatku lelaki berambut kental,kita tidak boleh sesekali menyekutukan Allah dengan sesuatu pun!sungguh,dosa orang yang berani menyekutukan Allah tidak akan diampuni-Nya!”dengan lagak seperti seorang ustaz memberikan tazkirah di surau panjang lebar,saya menerangkan kepada lelaki berambut kental.Agak bangga juga di hati ini dapat memberikan tazkirah kepadanya,kalau tak asyik-asyik saya yang di ceramahi oleh lelaki berambut kental itu.


“Lagi?”tanya lelaki berambut kental ingin menduga lagi saya.


“Kita harus banyak beramal soleh,menghindari perbuatan dosa dan juga perlu ada amar makruf nahi mungkar,ok,jelas?”tanya saya kepada lelaki berambut kental tersebut.


Lelaki berambut kental tersebut tersenyum dan menggelengkan kepalanya,pada saat itu juga lelaki berambut kental merapatkan kepalanya dan berbisik.


“Syarat utama seseorang itu untuk masuk ke syurga adalah mati,”berderau darah saya mendengar ayat yang keluar dari mulut berbisa lelaki berambut kental tersebut.Oh!saya terlupa tentang mati...

No comments:

Post a Comment