Sunday, January 15, 2012

KHALID AL WALID BERDAKWAH DALAM PERANG YARMOUK

Peperangan Yarmouk adalah pertempuran sengit yang berlaku di antara Islam dan Rom Timur (Byzantine) selama 6 hari pada tahun 636 M. Pertempuran tersebut merupakan salah satu pertempuran penting dalam sejarah dunia, kerana ia menandakan penguasaan kerajaan Islam di luar Tanah Arab, dan kemasukan Islam ke Palestin, Syria dan Mesopotamia, di mana majoriti rakyatnya adalah penganut agama Kristian.

Pertempuran ini terjadi semasa pemerintahan Umar Al Khattab, khalifah Islam ke-2. Pertempuran ini juga merupakan salah satu kemenangan bagi Khalid Al Walid yang mengukuhkan lagi reputasinya sebagai salah seorang panglima yang berkebolehan. Berdasarkan hal itu, ada pendapat mengatakan Umar mengambil keputusan memecat Khalid dari jawatan panglima perang kerana khuatir ketokohannya, kehebatannya, pengalamannya yang disanjung setiap kali pertempuran didakwa orang sebagai punca segala sebab kemenangan Islam. Pemecatan yang dilakukan oleh Umar itu kemudiannya disambut penuh redha oleh Khalid Al Walid tanpa sebarang bantahan.

Begitupun sejarah tidak dapat menafikan kehebatan seorang tokoh pejuang Islam yang tersohor dengan gelaran "Saifullah" ini, terutama sekali sewaktu peperangan Yarmouk. Khalid Al Walid telah mengendalikan perang ini dengan bertahan (defensif) dan kemudian melakukan counter attack (serangan balas) secara mengejut. Selama enam hari peperangan berlangsung akhirnya Rom berjaya dikalahkan pada hari itu juga. Kejayaan ini juga antara siri-siri kejayaan Al Quds dikembalikan ke tangan umat Islam.

Antara keistimewaan lain yang turut berlaku dalam perang tersebut ialah, kerajaan Islam yang dipimpin Khalifah Umar pada waktu itu mempertaruhkan sejumlah pasukan tentera yang jauh lebih kecil iaitu seramai 30 000 orang, berbanding tentera Rom seramai 240 000 orang. Namun pasukan Islam mampu bertahan, bahkan menang melawan pasukan yang sangat besar jumlahnya. Peperangan itu membuktikan jumlah tentera yang ramai bukan elemen sebenar mengalahkan musuh. Kejayaan peperangan itu mesti dibuktikan dengan keazaman, ketaqwaan dan semangat jitu untuk mempertahankan agama Allah dan menyebarkan dakwah Islam.

Di sebalik kemenangan itu, turut tercatat bagaimana Islam begitu menghormati hak musuh. Mereka yang ditawan tidak sewenang-wenangnya dilayan seperti musuh, sebaliknya hak mereka dipelihara menurut syariat Islam. Apabila prinsip dan akhlak ini dijaga, hal itu membuatkan musuh yang menentang Islam menerima agama Allah ini dengan hati yang redha. Dalam peperangan Yarmouk, seorang panglima Rom bernama George (Jarjah dalam bahasa Arab) memeluk agama Islam setelah mendapat penjelasan dari Khalid Al Walid mengenai Islam. George yang pada awalnya mengetuai unit serangan sayap kanan tentera Rom, meluru mara di hadapan pasukan tentera Islam dan melaung-laung nama Khalid Saifullah.

Kemudian George dapat bertemu Khalid Al Walid dan bertanya :

O Khalid, tell me the truth and do not deceive me, for the free do not lie and the noble do not deceive. Is it true that Allah sent a sword from heaven to your Prophet? And that he gave it to you? And that never have you drawn it but your enemies have been defeated?

"Wahai Khalid, aku meminta kamu berbicara dengan jujur dan jangan berdusta, jangan kamu menipu dan kerana sesungguhnya orang yang budiman (orang yang beriman kepada Allah seperti kamu) itu tidak berdusta. Adakah benar bahawa Allah telah memberikan kepadamu sebilah pedang dari syurga kepada Nabi-mu? Kemudian pedang tersebut diserahkan pula kepadamu? Maka, atas sebab itu setiap kali pertempuran kamu tidak pernah tewas, bahkan kamu-lah yang menewaskan musuh (dengan pedang itu)?".

Khalid menjawab, "Tidak. Kenyataanmu itu tidak benar".

"Lalu apakah sebabnya kamu dikenali Saifullah (Pedang Allah)?", George bertanya sambil merenung perdu mata Khalid yang dalam.

Khalid kemudian menjawab, "Ketika Allah mengutus Nabi Muhammad, seluruh kaumnya kerabatnya sangat memusuhinya, termasuklah aku. Aku adalah orang yang paling membencinya. Namun, selepas Allah memberikan hidayah-Nya kepadaku, maka aku pun masuk Islam. Ketika aku masuk Islam Rasulullah S.A.W menerimaku dan memberi gelaran kepadaku `'Saifullah' (pedang Allah). Bukanlah gelaran itu ku galas untuk berperang dengan orang bukan Islam, tetapi ingin mengajak kamu menjadi saksi..."

"Apa yang kamu panggil kepadaku tadi...", tanya George.

"Untuk kamu menjadi SAKSI...", Khalid menyambung jawapannya, "...Bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu adalah utusan-Nya. Kami juga ingin mengajak kamu supaya mempercayai bahawa segala apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad itu adalah benar (memahami dan mendekati ajaran Islam)".

"Kalau aku tidak mahu menerimanya?", George bertanya lagi.

"Kamu diharuskan membayar jizyah, dan selama kamu membayar jizyah - nyawamu, hartamu dan segala milikmu berada di dalam pengawasan umat Islam. Selama kamu membayar jizyah, kami tidak akan membiarkan sesiapapun menumpahkan darahmu dan merosakkan harta bendamu, bahkan kamilah yang akan menuntut bela dan mempertahankan kamu dari segala ancaman", jelas Khalid.

"Bagaimana jika aku tetap tidak mahu membayarnya?", George cuba mencungkil jawapan yang lebih mendalam dari mulut panglima Islam itu.

"Apa jua perkara yang menimpamu, kami tidak akan menggalas apa-apa tanggungjawab ke atas hal itu", kata Khalid.

"Bagaimanakah kedudukan seseorang jika ada yang memeluk Islam pada hari ini? Adakah ke-Islaman orang itu sia-sia kerana tiada ganjaran pahala yang diterima olehnya di sisi Allah", George merenung Khalid dengan mengharap jawapan yang mencerahkan persoalannya.

Khalid menjawab, "Di hadapan Allah, kita sama semuanya, baik dia orang yang kuat, orang yang lemah, yang terdahulu atau yang terkemudian masuk Islam. Orang yang datang kemudian lebih tinggi kedudukannya daripada orang yang terdahulu memeluk Islam, kerana kami yang terlebih dulu masuk Islam, yakni menerima Islam ketika Rasulullah masih hidup dan kami dapat menyaksikan turunnya wahyu kepada Baginda S.A.W. Sedangkan orang yang masuk Islam kemudian, tidak menyaksikan apa-apa yang kami saksikan. Oleh itu, sesiapa sahaja yang memeluk Islam yang datang terakhir, maka dia akan lebih mulia kedudukannya, malah lebih besar pahalanya kerana dia memeluk Islam tanpa menyaksikan bukti yang lebih meyakinkannya terlebih dulu".

Kemudian George berkata, "Jika begitu, mulai saat ini aku bertaubat untuk tidak lagi memusuhi Islam dan aku menyatakan diri masuk ke dalam agama Islam, wahai Khalid tolonglah ajarkan aku mengenai Islam".

Dengan wajah gembira Khalid mengajak George masuk ke dalam khemah dan mengajarnya melafazkan 'syahadatain', kemudian Khalid mengajar George berwudhu' dan mengerjakan solat dua rakaat bersamanya. Apabila tentera Rom mendapati George tidak keluar-keluar dari khemah tersebut, mereka terus mengadakan serangan besar-besaran terhadap pertahanan umat Islam.

Selepas selesai mengerjakan solat, Khalid, George bersama tentera-tentera Muslimin meneruskan peperangan sehingga dalam pertempuran tersebut, George yang menyertai barisan kaum Muslimin terbunuh dan syahid di medan peperangan. Mulanya kafir, kemudiannya Mukmin dan diakhir hayatnya syahid.

Siapakah Orang Yang Paling Dikagumi Keimanannya?

Pada suatu hari ketika Rasulullah S.A.W bersama-sama Sahabatnya, lalu Baginda bertanya kepada mereka, "Siapakah yang paling menakjubkan imannya?"

"Para Malaikat", jawab Sahabat.

"Bagaimana tidak keimanan Para Malaikat dikagumi, mereka sentiasa hampir dengan Allah", jelas Rasulullah mempersoalkan kebenaran jawapan Para Sahabatnya.

Para Sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka menjawab lagi, "Sudah tentu para Nabi".

"Bagaimana Para Nabi tidak dikagumi imannya, bukankah wahyu diturunkan kepada mereka?", Baginda mempersoalkan jawapan Sahabat.

"Mungkin kami", celah seorang Sahabat.

"Masakan tidak, sedangkan kamu berada bersamaku", pintas Rasulullah S.A.W menyangkal hujah Sahabatnya lagi.

"Jika begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui", jawab seorang Sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka, mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membenarkan Al Quran dan beriman (melaksanakan) semua isi kandungannya. Merekalah orang yang paling menakjubkan imannya", jelas Rasulullah S.A.W. [ Riwayat Al Bazzar ]

No comments:

Post a Comment